Когато направих тази питка за първи път, беше за прошапулник.Момичетата, както и аз бяхме приятно изненадани от резултата.Питата беше пухкава, голяма а за вкуса трябва сами да се убедите.
Необходими продукти:
1 кг брашно
150 мл вода
1 с.л сол
150 гр захар
1/2 опаковка мая
3 с.л олйо
150 мл олйо
400 мл вода
2 жълтъка
4 с.л сусам
Приготвяне:
Маята се накисва в 150 мл вода, и се оставя да се разтвори.През това време брашното се пресява и се поставя в голяма тава.Оформя се кладенче и в него се изсипва солта 1с.л и олйото 150 мл.
Накрая се добавят маята и водата 400мл, в която предварително се разтваря захарта 150 г.Подсладената вода се добавя постепенно.
От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури.
Тестото трябва да се удари поне 50 пъти в плота.След омесванет тестото се остава да васа на топло, то е втасало тогава когато удвои обема си.
След като е втасало се навива на руло и от него се изрязват около14 парчета.Нареждат се в тава и се оставят за още 10-15 минутки, като може да ги оформите по ваш вкус.След 15 минутки погачата се намазва с жълтъците 2 и олйото 3 с.л поръсва се с сусам и се поставя да се пече.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса, питката се пече около 40 мин, като я гледате разбира се.Тя ще се надуе и ще придобие страхотен слънчев загар.